Ehliyet Alırken Otomatik Vites mi Manuel mi?
Ehliyet alırken otomatik vites için mi yoksa manuel için mi almalıyım sorunsalı, son zamanlarda birçok kişinin kafasını meşgul etmekte olan bir durumdur. Otomatik ehliyeti mi manuel ehliyeti mi sorusunu araştıran sürücü adayları, bu noktada karar vermekte zaman zaman zorlanabiliyor.
Eskiden ehliyet almak için direksiyon sınavına giren adaylar, direksiyon sınavı esnasında manuel vites araba kullanmak zorundaydı. Sürücüler istedikleri takdirde ehliyetlerini aldıktan sonra otomatik vites araçta kullanabiliyordu. Bu noktada sürücü adaylarına herhangi bir tercih hakkı sunulmuyordu. Fakat günümüzde adaylar dilediği takdirde otomatik vitesle sınava girme hakkına sahipler.
Manuel Vites Ehliyeti Almak mı Mantıklı Otomatik Vites Ehliyeti mi?
Birçok sürücü adayının merak ettiği ve karar vermekte zorlandığı konulardan bir tanesi de manuel vites ehliyeti mi yoksa otomatik vites ehliyeti mi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sizin tercihlerinize göre değişecek olan bir durumdur. Bu noktada kullanıcıların merak ettiklerinden bir tanesi de manuel ehliyet otomatik sürebilir mi sorusunun cevabı. Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız. Eğer iki seçenek arasında kaldıysanız ve manuel vites araç kullanmakta zorlanıyorsanız, kendinize ömür boyu otomatik vites kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Eğer bu soruya evet cevabı veriyorsanız, otomatik vites ehliyeti almanız mantıklı bir seçenek olacaktır. Fakat bu ehliyetle manuel vites araç kullanamayacağınızı aklınızdan çıkartmayın.
Otomatik Vites Ehliyetinde Ne Yazıyor?
Otomatik vites ehliyetinde, ehliyet sahibinin manuel araç kullanıp kullanamayacağına dair bir ibare olup olmadığı merak edilmektedir. Yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olanların ehliyetinde ‘Sadece otomatik vites araç kullanabilir’ ibaresi yer almaktadır. Yani, otomatik vites ehliyeti ile manuel vites kullanmanın önüne geçilmiştir.
Otomatik Vites Ehliyeti Manuel Vitese Çevirmek Mümkün mü?
Kullanıcıların merakla araştırdığı konulardan birisi de otomatik vites ehliyeti manuel vitese çevirme olarak önümüze çıkıyor. Otomatik vites ehliyet sahibi olan sürücüler, diledikleri zaman ehliyetlerini manuel vitese çevirmek üzere sınava girebilirler. Bu noktada sürücülerin 14 ders saati olan direksiyon eğitiminin yarısını tamamlaması gerekmektedir. Teorik bilgi içeren yazılı sınava tekrar girilmesine gerek yoktur. Yalnızca direksiyon sınavına girilmesi yeterli olacaktır. Ayrıca, belirttiğimiz gibi direksiyon eğitim derslerinin yarısına katılmak zorundadırlar. Ek olarak, otomatik vites ehliyetini manuel vitese çeviren sürücülerin harç bedeli, kurs bedeli gibi ücretleri tekrar ödemesi gerekmektedir.
Otomatik Vites Ehliyet Yaş Sınırı
Otomatik vites ehliyeti ve normal ehliyet arasında herhangi bir yaş sınırı farkı bulunmamaktadır. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden otomatik vites ehliyeti almak isteyen bireylerin 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
Otomatik Ehliyet mi Manuel Ehliyet mi?
Otomatik ehliyet mi manuel ehliyet mi sorusunun en iyi cevabını kişinin kendisi verebilir. Günümüzde birçok insan manuel vites kullanmakta zorluk çektiği için otomatik vites ehliyetine yönelmektedir. Otomatik vites ehliyeti almak, manuel vitese göre daha kolay olacaktır. Fakat daha öncede bahsetmiş olduğumuz gibi otomatik vites ehliyeti ile manuel araç kullanmak mümkün değildir. Fakat manuel vites ehliyet sahibi otomatik viteste kullanabilmektedir. Bu noktada değerlendirirsek, manuel vites ehliyeti almak çok daha avantajlı olacaktır.
Eğer otomatik vites ehliyeti almak istiyorsanız hayatınızın ileriki dönemlerinde manuel araba kullanıp kullanmayacağınızı düşünün. Eğer manuel araba kullanmak gibi bir durumunuz olmayacaksa otomatik ehliyeti almanız daha kolay olacaktır.
Not: İçerik tamamen bilgi amaçlıdır.Yer alan bilgiler ve kanuni hükümler farklılık gösterebilir.